Borbáth Jovita

Borbáth Jovita

Borbáth Jovita

2019
Hány éve asszisztens
15
Hány éve dolgozik a praxisban
15
Email
jovy73@freemail.hu
Történet, jellemzés, ajánlás

Jovita 2004. augusztusától dolgozik rendelőnkben asszisztensként. Bár véletlenül sodródott hozzánk, de hamar megszerette munkáját, és egyre jobban beletanult. Tavaly már jelöltük a díjra, a Közönségdíjat el is hozta. Azóta elméletben is képzi magát, Bizonyítványt szerzett a Bővített Sugárvédelmi tanfolyamon, és a hivatalos asszisztensi képesítéséhez is csak néhány vizsga hiányzik. Jovita 14 éve erősíti csapatunkat. Véletlenül lett asszisztens, de megszerette a munkáját. Állatszeretetét otthonról, Székelyföldről hozta. Eleinte a tacskó is csak "farkaskutya" volt számára. Mostanra kiválóan segíti a kezdő állatorvos kollégák munkáját is. Tettrekész, nem húzza ki magát a nehéz feladatok alól sem.  Ha kell, beöntést végez, vagy befejezi a sebvarrást, vagy éppen takarít... Megtalálja a hangot a gazdikkal, kollégáival, és "érti az állatok nyelvét". Szívesen viccelődik, igyekszik oldani a stresszes pillanatokat.

Ajánlók: dr. Szlezák Szilárd, dr. Farkas Flóra, dr. Molnár-Tóth Nikolett, dr. Fogarasi Tünde, Mészáros Bertalan, Fróna Fanni, Kis-Szölgyémi Dorina, Határ Dominik, Mosonyi Erika, Veér Zoltán, Vajkai Fanni, Szathmáry István, Szabó Nikoletta 

Egyéb információ

Mivel az orvostudomány rohamosan fejlődik, hogy lépést tudjunk tartani a fejlődéssel az embernek folyamatosan képeznie kell magát. Szakmai célul tűztem ki, minél több konferenciára ellátogatni, majd az ott szerzett tudásomat átadni kollégáimnak, hiszen fontosnak tartom, hogy mindannyian fejlődjünk, ezzel is könnyebbé, eredményesebbé téve egymás munkáját. Egyre újabb és modernebb felszereléseink is a folyamatos tanulásra késztetnek, hiszen teljes kihasználásukhoz egyre alaposabb tudás szükséges. Sokat konzultálok olyan barátokkal, akik ugyan nem szakmabeliek, de tudásukkal megkönnyíthetem a betegek és a dolgozók közötti összhang megteremtését... Gyakran a kutya kozmetikában is besegítek, ami egy teljesen más világ, ugyan szorosan kapcsolódik az állatokhoz és mégis különböző szemszögből kell tekinteni a dologra. Éppen ezen másság miatt kezdtem el barátaimat , ismerőseimet faggatni a kommunikációban rejlő buktatókról vagy annak hatékonyságáról. Hasonló építő beszélgetésekben szoktam részt venni kutyakiképzőkkel, kisállat fizioterapeutával a kutyakozmetikusunkkal. Az ő munkájuk és tapasztalataik megismerése, fontos kulcs lehet a tulajdonosok minél teljeskörűbb tájékoztatásához illetve kedvenceik viselkedésének kezelésének megértésében. Szívesen járnék kommunikációs továbbképzésre, szakmai konferenciákra ahol még jobban elsajátíthatnám és a munkám során kamatoztatni is tudnám ill. tovább adnám a már megszerzett tudást, tapasztalatot.

Jelölt bemutatkozása

Nevem Borrbáth Jovita Erzsébet, 1973.02.27-én születtem Erdély legkeletibb városában Kézdivásárhelyen. A 8 általánost szülőfalumban Ozsdolán végeztem, a középiskolát pedig Kézdivárhelyen 1991-ben költöztem Magyarországra, itt képzeltem el későbbi életemet illetve a családalapítást is itt terveztem.

1993-ban megismertem a későbbi gyermekeim apját, akivel 2 közös gyermekünk van, Attila24 és Hunor aki 21 éves. Fiaink kirepültek a családi otthonból, saját életüket építgetik, ahogy párkapcsolatom is zátonyra futott. A Magyarországon töltött első éveimben több munkahelyen is megfordultam, a vendéglátástól a pénztáros kisasszonyig, az egyszerű takarítónői munkától a műtős segédig több munkakört is betöltöttem, mígnem 2004-ben rátaláltam jelenlegi munkahelyemre a Vértes-Vet állatorvosi rendelőre. Az akkor még igen kis csapat óriási fejlődésen ment át, amit mi sem bizonyít jobban, mint az alig 7 fős csapat mára megduplázódott. Ennek köszönhető, hogy egy sokkal szélesebb kört tudunk kiszolgálni, magasabb szakmai színvonalon, bővebb műszer paletta áll rendelkezésünkre ebből következik, hogy sokkal több megbecsülést, bizalmat és magasabb internetes értékeléseket kapunk a tulajdonosoktól. Munkatársaim szerint kedves, figyelmes, precíz, a környezettemre nagyon igényes, jó humorral és egészséges kíváncsisággal megáldott nagy empátiával, rendelkező türelmes egyén vagyok, aki nem ijed meg a kihívásoktól. Ebben a szakmában nekünk asszisztenseknek tudnunk kell, mikor mit lehet. Van, amikor mi kell,hogy beszéljünk, amikor csak az orvos beszélhet, van, amikor a tulajdonos, és van, amikor tudnunk kell hallgatni, csendben maradni is. A magam részéről gyakran tapasztalom, hogy apróságokban rejlenek a nagyságok. pl. patikába vagy állateledel boltba való átjutás során nem csak az ajtót mutatom meg, hogy az az ajtó tessék be menni, hanem egy lépés és kinyitom előtte az ajtót, apró figyelmesség, de jobb a napunk mindkettőnknek. Számomra nem okoz gondot az állatokkal való kedves bánásmód, hiszen imádom őket, de szükség esetén a nyers erőm is adott. Gyakran a férfiakat megszégyenítő helyzetekbe kérik, kollégáim a segítségemet mondjuk egy állat rögzítése, lefogása esetén, ami nagy bátorságra vall esetemben. A műtői környezet, eszközök, gépek használata, tisztántartása, speciális vizsgálatok elvégzése utáni fertőtlenítések, műtétekhez való előkészületek megtétele és még számtalan dolog, ami nagy szakértelmet és odafigyelést igényel minden asszisztens részéről. Rangidősként ennek olykor-olykor hangot is adok. Szeretem a műtői környezetet annak minden kihívásával együtt. Feladatomnak tartom végig kísérni az állat műtétjét a bejövetelétől az eszközök kipakolásán át a műtét végeztéig egészen a hazabocsájtásig. Az elmúlt évek során volt rá eset, hogy munkaidőn túli asszisztens segítségére volt szüksége az orvosnak, ha megkértek mindig igyekeztem rendelkezésre állni. A Vértes-Vet állatorvosi rendelő dolgozójaként hosszú és küzdelmes, kihívásokkal teli éveket tudhatok magam mögött, amire nagyon büszke vagyok. 

Hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen lehetőséget görgetett elém, hogy ilyen munkatársakkal és cégvezetővel áldott meg az ég. Elhivatottságomat, jó kapcsolatomat a kollégáimmal és a gazdikkal mi sem bizonyítja jobban, mint a 2018-ban meghirdetett Év Állatgyógyászati Asszisztense díj közönségszavazat díjasa lehettem kollégáim, a tulajdonosok és az ismeretségi köröm megbecsülése jeléül. Remélve idén is mellém állnak és támogatnak szavazataikkal, amit utólag illetve előre is köszönök. Kollégaim útmutatásai, segítő és támogató szavai segítettek az eddig elért eredményeim elérésében és abban is, hogy jobb emberré váljak úton a kitűzött céljaim felé. Ezúton is köszönet érte!

Miért szeretem a munkámat, munkahelyemet?

2004-ben teljesen véletlenül találtam rá a Vértes Vet állatorvosi rendelő csapatára ahová kollégát kerestek. Szakirányú végzettséghez nem kötötték, ám jól terhelhető egyénre gondoltak. Megkerestem jelenlegi főnökömet és a megbeszélés után elkezdtem a ma már 15 éves múlttal rendelkező pályafutásom. Nehéz, küzdelmes időszak volt, de egy percre sem bántam meg, sőt úgy hiszem, meg találtam azt a közeget ahol ki tudok teljesülni, „Az én utamat”. Hogy miért szeretem? Mert egy nagyon jó társaság, közösség vagyunk , már –már családdá kovácsolódtunk a hosszú évek alatt, amikor elég csak egymásra nézzünk, és nagyjából ismerjük, tudjuk a másik gondolatát, azt is, hogy mit szeretne.

Amikor fél szavakból, gyakran „izék”-ből is tudjuk mit is akar a másik. Számomra egy igen nehéz, sok esetben türelmet, empátiát, alázatot kívánó munkahely mégis tele kihívásokkal és változatossággal, amibe alkalomadtán belefér a móka és kacagás is. Fontosnak tartom az orvosaink munkáját maximálisan segíteni, az állat rögzítésén túl, a számítógépes adatrögzítéstől, a tulajdonossal való kommunikáció vagy az állat hazaadásáig, de a műtő esetleg kezelő rendberakásán át a teljes folyamatban való részvételt. A cégvezetőség és kollégáim, de különösen orvosaink 100%-an állnak mögöttünk asszisztensek mögött, mindenben támogatnak, ami mint emberi, magán vagy szakmai előre jutásunkat segíti. Fontos kérdésekben utat mutatnak abban a tekintetben is, hogy éppen az asszisztensi vizsgáink előtt állunk, számunkra idegen kihelyezések, esetleg könyvekben való meghatározások leegyszerűsített formában akár szemléltető módon való magyarázattal segítenek nekünk az anyag könnyebb megértésében. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a főnökeink nagylelkű támogatása kolléganőmnek, Mosonyi Erikának és nekem is biztosították a feltételeket, hogy végzettséggel rendelkező valódi állatorvosi asszisztensek lehessünk. Biztosítva a teljes anyagi hátteret ennek az elérésében. A monotonitás nem jellemző erre a szakmára és vele együtt a munkahelyemre sem, ám a széles látókör, a tulajdonosok megbecsülése, igényeik magas szintű kiszolgálása az állatok legjobb tudásunk szerinti gyógyítása, kezelése annál inkább. Ezért szeretem a munkahelyem és a munkám!

Szakmai vágyaim, terveim!

Jelenleg számomra a pár nap múlva esedékes állatorvosi asszisztensi vizsga sikeres zárása okozza a legnagyobb kihívást és tervet. Sokat tanultam és készültem, az elmúlt időszak valójában nem szólt másról. (Ám az ember életében vannak sajnos vissza nem fordítható dolgok, melyek megnehezítik és igen komoly megpróbáltatások elé állítanak bennünket. Sajnos nyár elején elveszítettem édesapámat és most az ősz folyamán egy újabb megpróbáltatás elé állított az élet. Nagy fiam autóbalesetben súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett. Anyaként borzasztó megtudni, megélni azt, a pillanatot, amikor közlik, hogy baleset érte a gyermekedet. Ott és akkor minden másodlagossá válik, mindent felülír a tény, hogy ANYA vagy! Ha ezen túl leszünk, merek ábrándozni és a vágyaim, terveim megvalósítására összpontosítani. Mindenekelőtt szeretnék jobb emberré válni, egy rossz világban!

Terveim közt szerepel, hogy a rendelő legjobb asszisztense legyek, mindezt úgy, hogy emberileg, szakmailag és minden tekintetben teljes értékű segítője lehessek, azoknak, akikre az év minden napján számíthatok. Akik bíznak bennem, akik támogattak és akiknek hála, hogy eddig eljutottam. Dédelgetett álmom, hogy a kisállat kozmetikusi végzettséget is megszerezzem ezzel is emelve majdan a rendelő és a szakmai tudásom színvonalát. Fontosnak tartom a szakmai innovációval együtt járó újdonságok megismerését is. Ezen felül nem titkolt vágyam, 2019 Év Állatgyógyászati Asszisztense Díj elnyerése, amennyiben erre méltónak találnak a gazdik, a munkatársaim és a Tisztelt Bizottság.

Jelölő
dr. Fogarasi Tünde
Állatorvos
+36 30 250 23 58
tfogi75@gmail.com
Praxis
Vértes-Vet Kft.
vertesvet.kft@gmail.com
+36 34 522 559
2800 Tatabánya, Aradi vértanúk tere 7.
Tatabánya